Preloader image
   
Title Image

Chronische bronchitis en longemfyseem
De afkorting COPD komt uit het Engels en staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, of in goed Nederlands: luchtwegen die blijvend vernauwd zijn. Dit is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is een aandoening, die meestal pas op latere leeftijd optreedt.
Bij sommige mensen met ernstige COPD gaat de conditie snel achteruit: ze vallen af, hun spieren worden slapper en dunner en een klein stukje lopen kost dan al heel veel inspanning. Sommige mensen zijn bang om het benauwd te krijgen en durven zich bijna niet meer in te spannen.

Hoe ontstaat COPD?
De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. COPD kan echter ook ontstaan als gevolg van langdurig werken in een omgeving met veel steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht. Hierdoor ontstaat een blijvende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Vooral  de kleine vertakkingen van de luchtwegen zijn blijvend vernauwd en de longen werken steeds minder goed.

Veel voorkomende klachten bij COPD
Omdat COPD een ziekte is die niet meer overgaat en die langzaam erger wordt, is het belangrijk dat u bij  klachten uw huisarts bezoekt. Klachten die kunnen wijzen op COPD zijn: langdurig hoesten (langer dan 3 maanden), benauwd zijn, piepende ademhaling, kortademigheid bij inspanning, slijm ophoesten en vermoeidheid. COPD is niet te genezen. Na de juiste vaststelling van de oorzaak en ziekte, goede behandeling, medicatie, goede uitleg en begeleiding is verlichting van uw klachten mogelijk en achteruitgang van uw gezondheidssituatie te voorkomen.