Preloader image
   

Meningokokken vaccinatie

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie als ze 14 maanden zijn. De bacterie is vooral voor heel jonge kinderen gevaarlijk. Kinderen kunnen in enkele dagen ernstig ziek worden door een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Waar en wanneer wordt de MenACWY-vaccinatie gegeven?


Kinderen van 14 maanden krijgen voor deze vaccinatie een uitnodiging van het consultatiebureau. De vaccinatie wordt tegelijk met de BMR Bof, mazelen, rodehond -vaccinatie gegeven. Deze worden gegeven in de bovenarm(en) en/of bovenbeen.

Nieuw: MenACWY-vaccinatie: ook voor tieners en jongeren


Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe. Omdat meningokokken W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie per 1 oktober 2018 ook aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden. In 2018 waren dat alle tieners die dat jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar werden. In het voorjaar 2019 zijn dat de tieners geboren in 2005. Daarnaast krijgen in 2019 alle jongeren vanaf 1 januari 2001 t/m 1 mei 2004 een uitnodiging thuis op de mat.

Indien u níet geïndiceerd bent voor een vaccin, maar deze wel wil ontvangen, kunt u contact opnemen met de GGD.
Meer info op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/menacwy