Preloader image
   

Valsartan terugroepactie

Een aantal bloeddruk medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt teruggeroepen. De pillen zijn vervuild met de stof NDMA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

 

Medicijnen met valsartan worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, voor de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad en de behandeling van hartfalen.

 

De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

 

De medicijnen worden uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers

 

De terugroepactie gaat alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in Chinameldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

 

Uw apotheek kan voor u uitzoeken of de Valsartan die u gebruikt, behoort tot de verkeerde groep middelen, en voor u dan een alternatief merk bestellen. U kunt ook zelf de lijst raadplegen en op basis van het RVG nummer beoordelen of uw medicijn tot de groep van ongewenste middelen behoort. Neemt u dan contact op met uw apotheek zodat zij voor u een ander merk valsartan bestellen. Indien dat betekent dat u enkele dagen geen valsartan kan gebruiken, is dat niet direct schadelijk.
Het is niet nodig dat álle valsartan-gebruikers nu overstappen op een ander type bloeddrukverlagend medicijn!