Preloader image
   

Ooglidcorrectie soms weer vergoed.

Een aantal medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen wordt vanaf 2017 toch weer vergoed via het basispakket.

Het gaat om ooglidcorrecties, besnijdenis bij mannen en het aanbrengen van een borstimplantaten bij vrouwen en transgenders die geen borstgroei hebben.

De ingrepen worden vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze worden uitgevoerd op medische indicatie, bijvoorbeeld als iemand door een verlamd ooglid veel minder zicht heeft. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte dat vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

De plastisch chirurgische ingrepen verdwenen eerder uit wat toen nog het ziekenfonds heette. Er zou te veel misbruik van worden gemaakt: vaak bleek uiterlijke verfraaiing het doel. Schippers heeft afspraken gemaakt met plastisch chirurgen en zorgverzekeraars om misbruik te voorkomen.


Etalagebenen

 

Het plaatsen van implantaten voor ontbrekende hoek- en snijtanden wordt voortaan vergoed tot en met het 22e jaar. Nu ligt die grens nog bij 18 jaar. Voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand voor het achttiende levensjaar is ontstaan.

Voor mensen met zogeheten etalagebenen in de tweede fase worden 37 behandelingen door de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen hebben mensen door vernauwde bloedvaten pijn in hun benen. Volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) is oefentherapie voor deze groep vaak effectiever dan behandeling in het ziekenhuis door de vaatchirurg.