Preloader image
   

Hete drank kankerverwekkend?

De WGO classificeert het drinken van hete dranken als kankerverwekkend

Het internationaal agentschap voor kankeronderzoek (International Agency for Research on Cancer, IARC) in Parijs, heeft dranken die bij zeer hoge temperaturen worden gedronken, geclassificeerd als een waarschijnlijke oorzaak van slokdarmkanker. De instelling die deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), meldde tevens geen enkel bewijs te hebben gevonden dat koffie en maté, die in 1991 als “mogelijk kankerverwekkend” werden geclassificeerd, kanker veroorzaken.

 

Een groep van 23 deskundigen van het IARC heeft meer dan 1.000 studies bij dieren en mensen geanalyseerd op het verband tussen kanker en koffie of maté, waarvan de laatste vooral in Zuid-Amerika populair is. Het vermoeden dat eerder had geleid tot het classificeren van beide dranken als “mogelijk kankerverwekkend”, was echter niet onderbouwd.

 

In plaats daarvan zijn er aanwijzingen dat het drinken van dranken bij een temperatuur boven de 65 graden Celsius “waarschijnlijk” zal leiden tot slokdarmkanker. De temperatuur is belangrijker dan de drank zelf, benadrukt de directeur van het IARC Christopher Wild.

 

De organisatie benadrukt dat studies uitgevoerd in China, Iran, Turkije en Zuid-Amerika, waar thee bij ongeveer 70 graden Celsius wordt gedronken, het risico op kanker bevestigen. Hoe warmer de drank, hoe hoger het risico. In Europa en Noord-Amerika worden hete dranken gewoonlijk bij lagere temperaturen verbruikt, vaak zelfs onder de 60 graden Celsius, zeggen experts.

 

Klik hier voor het originele bericht.

 

Bron: APA – Austria Press Agency eG