Preloader image
   

Blog

Darmkankerrisico door antibiotica

Langdurig antibiotica gebruik leidt tot een hoger risico op colorectale kanker op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Yin Cao e.a. gepubliceerd in The BMJ. Reden te meer om ons terughoudende beleid met betrekking tot antibiotica voort te zetten!

 

De onderzoekers gebruikten data van 16.642 vrouwen van 60 jaar en ouder uit de Amerikaanse Nurses Health Study. Bij de vrouwen die tussen 2004 en 2010 ten minste één colonscopie ondergingen documenteerden de auteurs  1195 adenomen. Het antibioticagebruik is ingeschat door middel van vragenlijsten. In 2004 is een vragenlijst ingevuld voor het gebruik vanaf het 20ste tot het 60ste levensjaar en in 2008 voor het gebruik de afgelopen vier jaar.

 

Vrouwen die ten minste twee maanden antibiotica gebruikt hadden tussen hun 20ste en 60ste levensjaar bleken ten opzichte van niet-gebruikers een verhoogd risico op colorectale adenomen te hebben na hun 60ste levensjaar. Het gebruik van antibiotica in de afgelopen vier jaren zorgde niet voor een verhoogd risico.

 

De uitkomsten van dit onderzoek zijn in overeenstemming met de resultaten van eerdere studies, uit onder andere Nederland, met een kortere follow-up. De auteurs verklaren de uitkomsten met inzichten uit eerder verschenen onderzoek. Zo is vastgesteld dat antibiotica de darmflora tijdelijk veranderen naar een minder stabiele staat, wat waarschijnlijk een rol speelt in de carcinogenese.

 

BMJ: 10.1136/gutjnl-2016-313413