Preloader image
   

Hoofdluis ook op middelbare school

Hoofdluis komt niet alleen voor bij leerlingen op de basisschool, ook jongere kinderen en middelbare scholieren hebben regelmatig last van de beestjes. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een groot onderzoek. Van alle basisscholieren, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste. Van de middelbare scholieren was 19 procent besmet geraakt met de luizen en bij kinderen onder de vier jaar ging het om 17 procent. Volwassenen meldden met 11 procent het minst vaak hoofdluis.

Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. ”Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens”, aldus het RIVM.

Aan het onderzoek deden in totaal tweeduizend mensen mee. Gemiddeld meldde bijna twee op de tien deelnemers een luisbesmetting.

 

Besmettelijk
Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan de hoofdluis zich makkelijk verspreiden. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.